Detta har gått metabolisk bensjukdom som den vanligaste brist baserad sjukdom vi ser.

I sköldpaddor och terrapiner presenterar detta som svullna ögon, ljuskänslighet, slöhet och inappetens. I geckos presenterar det som ömma ögon, ofta med pluggar av skjul hud instängd under locken och påverkade (igensatt) hemi penis påsar hos män. I skäggiga drakar i presenter som slöhet och oupptäckt.

Vi verkar se det mer vanligt i höga gula / orange skäggiga drakar och leopard geckos. Vid dessa fall ska du alltid uppsöka en https://snorbilligt.se/produkt-kategori/djurtillbehor/reptiler/ först, sedan kan du uppsöka en vanlig veterinär.

Det kan undvikas genom att erbjuda en bred diet (mer variation desto bättre), med hjälp av ett brett spektrum vitamin-och mineraltillskott (det är i dag) och genom tarmbelastning av några rovinsekter med ett bra utbud av livsmedel. Vitamin A absorption är kopplad till temperatur, D-vitamin (UV) och kalciumnivåer så det är viktigt att djurhållningen är korrekt för att undvika det.

Boas och pyton med luftvägsinfektioner

Ett allt vanligare problem

Detta verkar vara en följd av otillräcklig ventilation och ibland för låga omgivningstemperaturer. Vanligtvis hålls ett stort antal boas / pythons i racksystem i ett luftrum (rum) Detta möjliggör enkel temperaturkontroll men det är viktigt att det finns luftrörelse genom rummet.

Utan luftrörelse kan luften bli inaktuell och mättad med molekyler från ormarna utsöndringar och utandningar. Låg effekt fans att flytta luften är en enkel lösning även om vi måste vara noga med att utsätta djuren för utkast.

Det har teoretiserats att RIs är vanligare hos ormar som hålls i mindre Höljen delvis på grund av den mindre luftvolymen som koncentrerar partiklarna men också på grund av ormens reducerade förmåga att sträcka ut / flytta runt och sträcka ut lungan tillräckligt för att möjliggöra korrekt luftrörelse till lungans fulla längd.

När en luftvägsinfektion noteras är det viktigt att snabbt isolera det drabbade djuret/s från resten av gruppen för att förhindra att det sprider sig – jag skulle rekommendera att flytta det drabbade djuret/s till en annan del av huset. Behandlingar är vanligtvis en kombination av systemiska antibiotika och nebulisering med utspädd F10 desinfektionsmedel / antibiotika. Det kan vara användbart att swab de drabbade ormarna för att isolera de involverade bakterierna och välja det lämpligaste antibiotikumet för att behandla det med.
Små sjuka sköldpaddor

Vi ser alldeles för många små sköldpaddor som befinner sig i ett fattigt tillstånd när de ses. Många av dessa sköldpaddor är enligt min mening för små för att ha sålts som husdjur. Jag skulle föreslå att någon som köper en sköldpadda ser ut att köpa en 200g + juvenil snarare än en sub 100g baby. Mindre billigare sköldpaddor är en falsk ekonomi om de sedan blir sjuka och genererar veterinärräkningar.

Dessa sköldpaddor presenteras med inaptens, slöhet och generell sjukdom. En vanlig faktor verkar vara sköldpadda tabeller och combo lampor (dvs en glödlampa som ger värme och UV). Medan sköldpadda tabeller erbjuder god ventilation de erbjuder relativt dålig temperaturkontroll, mycket unga / små sköldpaddor är mycket mindre toleranta för temperaturfluktuationer. Jag är inte ett fan av kombinationslökar som verkar göra varken jobb (värme och UV) särskilt bra.

För små sköldpaddor verkar ett stort välventilerat vivarium, uppvärmt 24 timmar per dag med en termostatiskt kontrollerad keramisk glödlampa och upplyst av ett UV-rör 12timmar per dag vara det säkraste sättet att behålla dem.
Kameleonter

Även om de bara utgör en mycket liten del av reptilerna som hålls som husdjur utgör de en betydande del av våra reptilpatienter.

Även när deras djurhållning är mycket bra är det sällsynt att vi ser en kameleon med god bentäthet. Honorna har nästan alltid reproduktiva problem.

För att vara uppriktig skulle det faktum att de är överrepresenterade föreslå att de inte trivs i fångenskap.

Metabolisk bensjukdom

Vi ser fortfarande ibland reptiler med MBD, oftast skäggiga drakar och kameleoner.

Vanliga faktorer är kombinationslökar (dessa skapar bara ett litet område av UV-skydd), människor glömmer att ersätta UV-lampor / rör (dessa behöver ändras årligen som ett minimum), med fel UVB-procentuellt rör för arten och inte tillräckligt kompletterar kalcium.

Berörda djur är svaga och slöa. Berörda kameleoner har dålig greppstyrka och ofta fungerar deras tungor inte.

UV-rör / glödlampor ska styras av timerbrytare – vi har sett reptiler kämpa när dagslängden inte är konsekvent.

Skäggiga drakar med äggstocks follikulär stasis

Detta är egentligen inte en följd av felaktig djurhållning utan bara något som händer. Vanligtvis är dessa medelålders till äldre kvinnor som inte tidigare har fötts upp.

Dessa ödlor närvarande som lite slarvig och med minskad aptit. Symtom tenderar att förvärras över tiden. Ödlorna fastnar halvvägs för att producera ägg, kemikalier och hormoner som frigörs av folliklarna gör ödlan sjuk.

Det kan vara svårt att diagnostisera eftersom folliklarna ofta är för mjuka för att vara palpabla och dyker upp dåligt på xray, ibland kan de ses på ultraljudsskanning men ödlorna skalor påverkar tydligheten i bilden. Behandling är genom att kirurgiskt avlägsna folliklarna.

Flera av de skäggiga drakar vi har behandlat för detta ansågs av sina ägare vara manliga-hos vuxna tittar på femoralporstorlek för en indikation på kön.

Sköldpaddor skadade av hundar / rävar

Vi ser flera sköldpaddor varje sommar med skador från hundar och rävar. Vissa har förlorat lemmar medan andra har haft sina skal brutna. Varje sköldpadda som är utanför utan tillsyn bör vara i ett inhägnat hölje som liknar en kaninkörning.

Behandling är genom suturering av sår, amputering av skadade lemmar (anbringande hjul), skadade skal rekonstrueras med tandcement. Några mycket skadade djur måste avlivas.

Sköldpaddor som är sjuk efter dålig viloläge

Våra vintrar är nu för varma och ofta alltför varierande för att säkert övervintra sköldpaddor i ett skjul eller loft. Vi rekommenderar att du använder ett kylskåp med termostat eller tur reptil Herp Nursery 2 hibernator.

Vikterna bör kontrolleras för att vara tillräckliga före viloläge och kvinnor idealiskt xrayed för att kontrollera att de inte bär ägg.

Brännskador

Brännskador uppstår vanligtvis från obevakade värmelampor eller där vatten har spillt på värmemattor, vatten leder värme sju gånger bättre än luft.

Felaktiga temperaturer

Vi ser regelbundet kunder, vars reptiler misslyckas med att trivas, som inte vet vilka temperaturer som finns inom sina höljen. Reptilerna är helt beroende av oss för att ge en lämplig temperatur för dem, för varmt är lika illa som för kallt.

Termometrar är billiga och är viktig utrustning för alla som håller reptiler. Varje värmeelement, med eventuellt undantag för låg effektmattor, bör regleras av en dämpningstermostat.

Kasta frågor

Oftast ormar och leopard geckos. Kan undvikas genom att tillhandahålla en fuktkammare (låda packad med fuktig vitmossa) när djuret sprider sig.

Om djuret redan har haft en dålig skjul kommer vi att behandla det genom att placera i en plastlåda med 1-2 cm varmt vatten och sedan lämna det någonstans varmt som ett luftskåp för 45min+, detta mjukar den oskadade huden så att den försiktigt gnids bort med en fuktig trasa.

Sjukdomar som sprider sig genom samlingar

Vi ser också infektioner resa genom samlingar där människor åter hem djur från tvivelaktiga källor och lägga till dem i samlingen utan tillräcklig karantän tid.

Var försiktig var du Källa djur från och hålla dem i karantän från resten av din samling i minst 3 månader för att se om de uppvisar några tecken på problem. Bygg inte heller upp samlingar för snabbt. Överväg att testa avföring från Nya djur för inre parasiter.

Du kanske tycker synd om ett djur i behov av ett hem men du måste sätta din befintliga husdjur säkerhet först.

Över tillit till en eller två livsmedelstyper

Ju färre livsmedelstyper du matar desto mer sannolikt är det att du upplever brister. Vi ser regelbundet sköldpaddor att en misslyckas med att trivas eftersom de bara erbjuds kommersiella salladspåsar eller feta skäggiga drakar som bara tar måltidsmaskar.

I naturen skulle dessa djur äta en massiv mängd olika livsmedel alla med olika näringsämnen och spårämnen. I fångenskap är det helt enkelt för oss att bli beroende av bara ett par mattyper.

Erbjuda så mycket variation som du kan, listor över lämpliga livsmedel är lätt tillgängliga i böcker och online.

Reptil kvalster

Lyckligtvis är detta ett mindre vanligt problem än det brukade vara. Fortfarande ibland sett på skäggiga drakar och ormar. Berörda ormar finns ofta blötläggning i sina vattenskålar under långa perioder. Kvalsterna själva verkar som små mörka prickar och finns ofta runt ögonen, läpparna och i veckorna under hakan.

Behandlingen måste vara av djur, inhägnad och inredning. Vi rekommenderar frontline spray varannan vecka för 3 behandlingar.